Häiriötekijät
Esiintyjä ja nukketeatteritaiteilija
Turun kaupunginteatteri & Aura of Puppets 2023
“Rauhotuppas nyt, keskity, älä haaveile, ne piirtämiset voi jättää kuvistunnille.”
“Ei se keskittyminen oo kellekään sen helpompaa…”
Häiriötekijät on visuaalinen teatteriesitys keskittymis- ja tarkkavaisuushäiriöstä koulumaailmassa. Visuaalisesti runsas teos ei seuraa tyyppillistä draaman kaarta, vaan muodostuu itsenäisistä kohtauksista, joissa ilmennetään liikkeen ja äänen ristiriitaa, keskittymishäiriöisyyden kakofoniaa, epärytmisyyttä sekä harmoniaa.
Esitys sijoittuu meille kaikille tuttuun koulumaailmaan; ala- ja yläkoulun risteymäkohtaan. Aihetta käsitellään nykynukketeatterin, naamioteatterin sekä elävöittävän audiovisuaalisen kuljetuksen kautta. Nuket ja esiintyjät valaisevat hämmentäviä, kipeitä, huvittavia ja ärsyttäviä hetkiä, joissa pitäisi mahtua muottiin, olla ihan vaan “normaalisti” – tai ainakin hiljaa ja paikallaan.
Keskittymishäiriöistä puhutaan usein diagnosoivan aikuisen kautta, joka kärjistää lapsen tai nuoren häiriötekijäksi. Lapsen rooliksi jää villi häirikkö tai laiska unelmoija, joka ei edes jaksa yrittää, ja jolla ei ole mahdollisuutta tai osaamista kääntää haasteitaan toimiviksi ratkaisuiksi. Aikuisen näkökulma on usein ongelmakeskeinen: miten lapsen saa hiljentymään tai pysymään aloillaan, keskittymään, kun aikuinen ei ymmärrä, miltä lapsen maailma näyttää tai kuulostaa. Lavalla aihetta lähestytään lapsen näkökulmasta: mihin kaikkeen keskittymishäiriön maailma vie, jos sille antaa tilaa ja mahdollisuuden? Mitä mahdollisuuksia flow-tila tai hyperfokus tarjoaa?
Esityksen kohderyhmänä ovat erityisesti 10–14-vuotiaat. Teoksen teemat kuitenkin koskettavat ikäryhmästä riippumatta kaikkia, joilla on kokemuksia koulumaailmasta tai ulkopuolisuudesta.
Kolme ammattilaisesiintyjää astuu Sopukka-näyttämön lavalle ohjaaja Vilja Lehtosen johdolla. Esitys valmistetaan yhdessä erityisopettajien ja kokemusasiantuntijoiden kanssa. Teos toteutetaan yhteistyössä palkitun Aura of Puppets -nukketeatteriverkoston kanssa.
Valikoitujen esitysten yhteydessä pidetään kokemuksellisia työpajoja, joissa pääsee itse kokeilemaan lavalla kuvailtuja tilanteita. Teos ja kokemukselliset työpajat alustavat dialogia aikuisen ja lapsen välille, ja toimivat muutoksen tukena matkalla aikuisuuteen. Työpajat ovat avoimia kaikille katsojille.